2019 Sosyal Medya Trendleri
1. Güveni Yeniden İnşa Etmek
2018, sosyal medyaya güven konusunda adeta bir kriz yılıydı. Cambridge Analytica skandalının ve Kongre oturumunun ardından Facebook, güvenlik ve şeffaflığı geliştirmek için kullanıcılar ve geliştiricilerden gelen baskılarla karşı karşıya kaldı. Bu arada Twitter, milyonlarca sahte hesabı kaldırarak platformunda büyük miktarda sahte kimliğin var olduğu tartışmaları ile savaştı.
Son aylarda, tüketiciler, geliştiriciler ve gözlemciler neredeyse her sosyal ağın mahremiyetini, doğruluğunu ve etiğini sorgular hale geldi.Sonuç: insanların yüzde 60'ı artık sosyal medya şirketlerine güvenmiyor.
Sosyal medyadaki markalar için bu değişim yeni zorluklar ve fırsatlar sunuyor. Kullanıcılar birçok medyaya ve influencera güvenmiyor. Güven, yakın arkadaşlara, aileye ve sosyal medyadaki tanıdıklara, ayrıca geleneksel ve güvenilir gazetecilik kuruluşlarına geri dönmüş durumda.
Akıllı markalar, erişimi en üst düzeye çıkarmaya daha az odaklanıyor ve şeffaf, kaliteli etkileşim yaratmaya odaklanıyor. Örneğin Adidas ve The New York Times gibi şirketler, daha küçük ve daha değerli kitle gruplarıyla samimi, anlamlı diyaloglar geliştirmek için çalışıyor. Topluluklar yaratıyorlar ve anlayışlı ve araştırılmış içerikler paylaşıyorlar. Sonra da yoldan çekilip tutkulu kullanıcıların birbirleriyle konuşmasına izin veriyorlar.
2. Sosyal Medyada Hikaye Anlatımı
İçerik yaratıcıları “Hikayeler”i yeni nesil paylaşım formatı olarak kabul ettiler ve buna uyum sağlamaya çalıştılar. Danışmanlık firması Block Party'ye göre, Hikayeler - Snapchat tarafından icat edilen dikey, kaybolan videolar – günümüzde standart içeriklerden 15 kat daha hızlı büyüyor ve etkileşim alıyor.
Sosyal medya, başlangıçta masaüstü kullanımı için tasarlanan metin tabanlı platformlardan (Facebook'un erken dönemi) kullanıcıların anlık deneyimleri yakalamalarına olanak tanıyan ve yalnızca mobil ağlara özgü olan bir formata dönüştü, yani bu da hikaye anlatımını ve hikayeleri somutlaştırıyor.
Hikayeler ezici bir üstünlükle görsel ağırlıklıdır ve anında bir akıllı telefon ve yaratıcı bir gözle ekstra bir şeye ihtiyaç olmadan yaratmak ve tüketmek içindir. Çünkü geçicidirler - genellikle bir gün sonra kaybolurlar - eğlenceye ve denemeye daha çok yer verirler. Hikayeler gerçek, anında ve yoğun duygular taşıyan paylaşımlardır.
3. Daha Yaratıcı, Daha Anlamlı Reklamlar
Şimdiye kadar herkes sosyal medyada öde ve oyna çağında olduğumuzu öğrendi bile. Bundan dolayı da pazarlamacılar sosyal medya reklam bütçelerini artırıyorlar (yalnızca 2018’de yüzde 32’lik bir artış gözlemlendi) ve her zamankinden daha fazla reklam veriyorlar.
İstatistiklere göre her dört Facebook Sayfası’ndan biri artık reklam kullanıyor. Ve Facebook zaten toplam ABD dijital reklam harcamasının yüzde 23’ünü tek başına oluşturuyor.
Ancak artan maliyetler ve sosyal medyaya karşı oluşan güven sorunu yapılan yatırıma geri dönüşü sınırlıyor.
Spotify ve Netflix, bir haber bültenine sıkıştırılan standart banner reklamlar yerine, bir kerede kişiselleştirilmiş ve eğlenceli yaratıcı sosyal medya reklamlarına öncülük ediyorlar. Burada amaç, bir reklamı yalnızca bir kitleye “yayınlamak” değil, kullanıcı tartışmalarını ve katılımları oluşturabilmektir.
4. Sosyal Medyadan Alışveriş Dönemi
İyileştirilmiş sosyal alışveriş teknolojileri nihayet satışların çoğunluğunu oluşturuyor. Asya'da, sosyal ticaretin benimsenmesi hızlı oldu; Çin’in Z jenerasyonunun %70’i doğrudan çevrimiçi platformlardan ürün/hizmet satın alıyor. Ancak, sosyal ticaret, uzun zamandır var olan satın al butonlarına rağmen Kuzey Amerika'da bir türlü bu boyutta hız kazanamadı.
Ancak yeni ve gelişen teknolojiler bunu değiştirecek gibi, özellikle genç alıcılar için. Instagram’nın göze çarpan yeniliklerinden biri de artık kullanıcıların uygulamadan hiç ayrılmadan alışveriş yapmalarına izin veriyor olması. Platform, Keşfet sayfasına bir alışveriş sekmesi bile ekledi.
Facebook’un pazaryeri şimdi 70 ülkede 800 milyondan fazla insan tarafından kullanılıyor. Ve Pinterest'te, müşterilerin yüzde 55'i ürünleri bulmak ve alışveriş yapmak için siteyi kullanıyor. Özellikle videolar sosyal ticaret için kritik bir köprü görevi görüyor. Video pazarlama şirketi BrightCove tarafından 5.500 tüketiciyle yaptığı bir çalışmada izleyicilerin %74'ünün sosyal medyada izlediği ürün videoları ile satın alma eylemi arasında bir bağlantı olduğu görülmüş.
Artık YouTube'un ötesinde, yeni formatlar - Instagram için satın alma eklentisinden WeChat'taki canlı yayın alışverişe kadar - videolar alıcıları derinlemesine etkiler bir hale gelmiş durumda.
5. Mesajlaşma Dünyayı Fethedecek
Günümüzde tüketiciler markalarla daha kaliteli bire bir iletişime geçebilmek istiyor. Pazardaki en iyi mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, QQ ve Skype ki bu uygulamalar toplamda ayda yaklaşık 5 milyar aktif kullanıları var, dünya genelindeki geleneksel sosyal ağlardan daha fazla kullanıcıya sahipler.
Dünya çapında kullanıcılar mesajlaşma için daha fazla zaman harcıyor ve sosyal medyada daha az haber paylaşıyorlar. Elbette genelden özel alanlara doğru kayma da tüketici beklentilerini değiştiriyor.
6.000 kişinin katılımıyla düzenlenen bir ankete göre her 10 tüketiciden dokuzu işletmelerle iletişim kurmak için mesajlaşmayı tercih ediyor. Destekleyici olarak, ABD'de mesajlaşmanın en çok tercih edilen müşteri hizmetleri kanalı konumunda olduğunu söyleyebiliriz. 2018’de Facebook’un 8.000 katılımcı ile düzenlediği bir ankete katılanların %69'u, bir şirketle doğrudan mesajlaşmanın marka hakkında daha fazla güven duymalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir. Bu da mesajlaşmanın öneminin bir kanıtıdır.