2019’da Sağlıkta Sosyal Medya Trendleri

2019sagliksosyalmedyatrendleri
Paylaş

Sosyal medya her sektöre dokunuyor, sağlık sektörü de bunlardan biri. 2019 yılında sağlık sektörünün sosyal medyada dikkat etmesi gereken dört temel sosyal medya trendi olacak ve bu trendler sağlık sektörünün hastalara olan yaklaşımını ve hizmet süreçlerini / kalitesini yeniden şekillenmesine katkıda bulunacak.

1. İçerik Kraldır, İçerikte Kral Videodur

Video hızla pek çok marka için ana içerik kaynağı haline geliyor. Cisco’nun öngörülerine göre gelecek yıla kadar çevrimiçi trafiğin % 80'inin gelecek yıla kadar video içeriklerden oluşması bekleniyor. Yine benzer bir istatistik olarak, sosyal medya kullanıcılarının yaklaşık %80'i metin okumak yerine video izlemeyi tercih ettiklerini söylüyor. Sağlık içeriği söz konusu olduğunda, mobil video muhtemelen pazarlamacılar için en doğru hamle olacaktır. Video içeriği ve canlı yayınlar izleyicilerin ilgisini çekmenin benzersiz bir yolunu sunar. Harvard’ın T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu, Facebook sayfasında düzenli olarak canlı yayınlar yayınlıyor. Tıbbi malzeme şirketi Avacare Medical, Facebook sayfasında eğitici veya canlandırıcı içerik videolarını düzenli olarak yayınlıyor. Videolar öngörülebilir gelecek için sağlık sektörüne trafik ve katılım sağlamaya devam edecek.

2. Hasta Topluluklarına ve Gruplarına Daha Fazla Odaklanma

Refakatçiler ve hastalar yüksek oranlarda içerik oluşturuyor ve benzer içeriklere ilgi gösteriyorlar. PwC'ye göre, hasta grupları ve topluluklar sağlık sektörü şirketlerinden 24 kat daha fazla sosyal medya etkinliğine sahipler. Sağlık sektörü mutlaka bu topluluklarla ve gruplarla etkileşime odaklanmalıdır. Hastalar yorumları okumak, bilgi toplamak, kendi yorumlarını ve kişisel deneyimlerini paylaşmak için rutin olarak sosyal medyayı kullanırlar. Sosyal medya hastalara ve sağlık endüstrisine mevcutta olduğundan daha fazla değer sağlayabilir. Cerrahi alanında yayınlanan bir araştırmada, karaciğer nakli hastaları için oluşturulan bir Facebook destek grubunda üyelerin %95'inin gruptaki etkileşimlerden aldıkları bilgilerle bakımlarını olumlu yönde etkilemeyi başardıkları açıklanmıştır.

3. Influencer Pazarlaması Büyümeye Devam Edecek

Influencer pazarlaması sağlık sektöründe popüler bir konu başlığı ve artmaya da devam ediyor. Hasta liderleri eğitim kampanyalarında yer aldıklarında sağlık sektörü şirketleri de hastalara doğru ve değerli bilgiler sağlanmasını sağlayabilirler.

Etkileyici bir strateji kullanan sağlık pazarlamacılarının %90'ından fazlası, influencer kullanımının yeni hastalarla bağlantı kurmanın veya mevcut hastalarla etkileşimi arttırmanın başarılı bir yolu olduğunu söylüyor.

Bir Nielsen araştırmasına göre, influencer pazarlaması yapılan yatırıma 11 kat geri dönüş sağlıyor. Tüketicilerin %40'ından fazlası, sosyal medyada buldukları bilgilerin sağlıklarına bakma şeklini etkilediğini söylüyor.

4. Mesajlaşma Uygulamaları ve Chatbotlar Hasta Hizmetini Geliştirmeye Devam Edecek

Chatbotlar ve mesajlaşma uygulamaları hasta servisini iyileştirmeye başladı ve bu değişimi sürdürecekler. Bu hizmetler, sağlık sektöründe firmaların hedef kitlelerine hızlı ve daha kişisel bir şekilde ulaşmalarını ve etkileşim kurmalarını sağladığı için firmaların bu konuya verdikleri önem giderek artacak.

Facebook’un Messenger platformu aylık ortalama 100.000’den fazla aktif Chatbot eklentisi barındırıyor. İşletmeler her ay hedef kitleleriyle yaklaşık 2 milyardan fazla mesajlaşma yapıyor. Sadece Facebook'ta 150'den fazla sağlık odaklı chatbot bulunuyor. Bazıları genel sağlık sorularına cevap verirken, diğerleri zihinsel sağlık desteği sağlıyor. Diğer botlar ise kullanıcıların spor ve beslenme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış durumda.

SproutSocial’a göre tüketicilerin %34,5'i firmalarla iletişime geçmek için sosyal medyayı tercih ediyor. Telefonla iletişimi tercih edenlerin oranı %16,1 ve sadece %5,3'lük bir kitle yüz yüze temas kurmayı tercih diyor.

5. Reklamlar Bir Yere Gitmiyor Sadece Şekil Değiştiriyor

2018 ylında Facebook reklamları bir önceki yıla oranla %61 artış gösterdi. Aynı zamanda her 1000 gösterim için ödenen reklam tutarı da %112 arttı. Bu durum pazarlamacıları farklı yollara girmek zorunda bıraktı. Artık daha çok para demek daha çok etkileşim ve erişim demek değil. Artık bütçeyi akıllı kullanmanın ve doğru hedef kitleye erişmeyi başarabilmenin zamanı.

6. Hastaların Dijital Deneyim Standartları Yükseliyor

FMCG ve medya şirketleri kullanıcı dostu uygulamalar yaratmak ve/veya dijital dünyada hikayelerini akıcı ve ilgili çekici bir dille anlatabilmek konusunda daha rahat ve tecrübelidir, ancak sağlık firmaları çeşitli regülasyonlar ve dijital dünyaya geç giriş yapmış olmanın da etkisiyle bu konuda geride kalmaya meyillidir. 2019’da sağlık alanındaki dijital projelerin gün geçtikçe yükselen beklentilere ayak uydurabilmek için dijital ve fiziksel hasta deneyimlerini kusursuz bir şekilde harmanlaması gerekiyor.

Telefonda sağlık ve dijital hasta portallarının yükselişi bu eğilimin bir parçasıydı ancak bunlarla yetinebiliriz düşüncesi sağlık sektörünü geride bıraktı. Artık sağlık firmalarının optimize edilmiş bir dijital kullanıcı deneyiminin hasta deneyimi için en üst düzey bakım ve tedavi yöntemleri kadar önemli olduğunu fark etti ve bu yıl bu açığı kapatmaya çalışacaklar.

7. Hikayeler Hayatımızın Her Alanında

Snapchat’in başlattığı hikayeler akımı önce Instagram, ardından Facebook ve WhatsApp'a geldi ve hikayeler çılgınlığı aldı başını gitti. YouTube’a hatta Linkedin’e bile gelmesi muhtemel olan “hikayeler” günümüzde en çok tercih edilen paylaşım formatı. Hikayelerin klasik akış tabanlı içeriklerden %15 daha hızlı büyüdüğü ifade ediliyor.

Hikayeler klasik içerik formatlarına göre daha canlı ve organik hissettirme gibi bir eğilimindedir ancak bu da onları daha eğlenceli kılıyor ve insanları denemeye teşvik ediyor. Sağlık alanında da kullanılmaya başlanan hikayeler formatının gün geçtikçe daha çok tercih edileceği ve sağlık kuruluşları, doktorlar ve sağlık profesyonelleri ile hastalar arasındaki mesafeyi daraltarak karşılıklı etkileşimi artıracağı öngörülüyor.

Bizimle İletişime Geçin