5 Adımda Koronavirüs’ü Tanıyalım

ebulten11
Paylaş

Uzmanımız, İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ayça Kaya, Koronavirüs ile ilgili merak edilenleri 5 başlıkta ele aldı. Önerilerini Instagram hesabında takipçileriyle paylaşan Uzm. Dr. Ayça Kaya öncelikle virüsün belirtilerinden bahsediyor. Ateş, kuru öksürük ve nefes darlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kaya, World Health Organization’a göre kuluçka süresinin 14-24 gün arasında değişebildiğini belirtiyor.

Virüse yakalanan kişilerin %81’inin hastalığı hafif atlattığını, %14’ünün ciddi geçirdiğini, %5’inin ağır hastalandığını ve ölenlerin %1-2 arasında değiştiğini belirtiyor. 9 yaş altındaki çocukların ise risk grubunda olmadığının altını çiziyor.

Dr. Ayça Kaya, henüz bir aşısı veya spesifik bir tedavisi bulunmayan virüs için alınacak en önemli önlemin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu söyledi.

Alınacak en önemli önlemleri de şu şekilde sıraladı:

  • Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir.
  • Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sevgili dostlarımmm❤️❤️❤️Bugün sizlere ülkemizde de görülmeye başlayan Korona virüsü hakkında bilgilendirmek isterimmm😍😍😍 1️⃣Virüsün Belirtileri Nelerdir? Virüse yakalanan hastalarda ilk gözlemlenen reaksiyon ateş yükselmesi. Ardından kuru öksürük şikayetleri ve yaklaşık 1 hafta sonrasında da nefes darlığı sorunlarına yol açtığı gözlemlenmiş. WHO'ya göre yeni virüsün "kuluçka dönemi", yani enfeksiyonun kapıldığı andan belirtilerin görüldüğü zamana kadar olan dönem yaklaşık 14 gün. Ama bazı araştırmacılar bu sürenin 24 güne kadar çıkabileceğini söylüyor. 2️⃣Ne Kadar ölümcül? ‼️VİRÜSE HER YAKALANAN ÖLECEK DİYE BİR ŞEY YOK. WHO'nun 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin: ▪ %81'i hafif atlatıyor ▪ %14'ü ciddi geçiriyor ▪ %5'i ağır hastalanıyor Covid-19'dan ölenlerin oranı ise %1 ila %2 arasında. Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda pek görülmediği 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ise ölümcüllük oranının çok yükseldiği anlaşılıyor. 3️⃣ Korona Virüsünün Aşısı Var Mı? Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bazı aşıların hayvanlar üzerinde denenme aşamasında olduğu belirtiliyor 4️⃣Tedavisi Var Mı? Şimdilik tedavilerde temel prensipler uygulanıyor. Hastanın bağışıklık sistemi virüsle mücadelesini yenene kadar vücut fonksiyonlarının işler halde tutulması, nefes desteği sağlanıyor. Bu sebepten dolayı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmakta fayda var. 5️⃣ Nasıl Korunabiliriz? WHO virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor: ▪ Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir. ▪ Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın. ▪ Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir. ▪ Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar. #draycakaya #koronavirüsü #sağlıklıyaşam #saglik #coronavirüsü

Dr. AYÇA KAYA (@draycakaya)'in paylaştığı bir gönderi ()

Bizimle İletişime Geçin