Akıllı Telefonlardaki Günde 10.000 Adım Önerisi Nereden Geliyor?

ebultenno13
Paylaş

Akıllı cihazların hayatımıza girmesiyle spor tutkunları için de önemli veriler toplanmaya başladı. Kalp ritminden, uyku düzenine kadar pek çok veri toplayan bu akıllı cihazlar, günde kaç adım attığımızı da sayıyor. Cihazların bize sunduğu verilere göre sağlıklı bir insanın günde 10.000 adım atması gerekiyor. Peki bu hedefin bilimsel bir dayanağı var mı?

Yürümek sağlıklı yaşam için her zaman önemli olmuştur, ancak gereken adım sayısı temel olarak bilinmiyor. Harvard Üniversitesi T. H. Chan Halk Sağlığı Fakültesi’nde epidemiyoloji profesörü olan I-Men Lee, sürekli akıllı cihazlarda da gördüğümüz 10.000 adım kuralını nereden geldiğini merak etmiş ve yaptığı araştırmalar sonucunda bu rakamın 1965’te bir Japon firmasının adımsayar cihazlarını satmak için verdiği isimden geldiğini keşfetmiş. Cihaza verilen ismin Japonca’da 10.000 yazmak için kullanılan karakterlere benzemesinden dolayı sektöre giriş yapan bu kural, buna rağmen araştırmalarla doğrulanmamış durumda.

Bu bulguların ardından araştırmalarına devam eden Lee, ABD’deki 16.000’den fazla yaşlı kadının attığı toplam adım sayısı ile ölüm oranlarını gözlemlemeye başladı. Bu çalışma sonuçlarına göreyse 10.000 adımdan daha farklı sonuçlarla karşılaşıldı.

Uzmanlar konu ile ilgili farklı görüşler belirtiyor olsalar da hepsinin bir ortak noktası var: günlük atmamız gereken minimum adım sayısı herkes için değişkenlik gösteriyor. Yapılması gereken her gün 10.000 adım olmasa da düzenli olarak yürüyüş yapmak ve sağlıklı beslenmek yönünde.

Kaynak: Popular Science

Bizimle İletişime Geçin