Sağlık Alanındaki Influencer’lar Neden Diğerlerinden Farklı?

Blog yazıları
Paylaş

Geçtiğimiz 5 yılda Influencer Marketing pazarlama dünyasında saygın bir yer edindi. 2018 Mayıs ayında Augure tarafından yapılan bir araştırma dünya çapındaki pazarlama ve iletişim profesyonellerinin % 84'ünün önümüzdeki 12 ay içinde en az bir tane Influencer Marketing kampanyası yapmayı planladıklarını belirledi. Ancak, Influencer Marketing’in bazı kategorileri diğer kategorilerine nazaran daha az olgunlaştı.

Örneğin; Moda, oyun ve güzellik kategorileri oldukça fazla talep gördü; bu alanlarda bol miktarda blog yazarı, Youtubers ve Instagrammers ortaya çıktı. Gece gündüz Influencer’ların paylaştığı ürünleri konuşmaya hazır sadık takipçi kitleleri oluştu. Buna karşın sağlık ve sağlıklı yaşam alanındaki Influencer Marketing bu kadar hızlı gelişemedi. Sağlık alanında çalışan kişilerin farklı yapı ve doğaları bu gelişimi etkiledi. Onları diğer kategorilerdeki Influencer’lardan farklı yapan 5 temel özellikleri olduğunu düşünüyoruz:

1. İnsanlarla Kurdukları İletişim Yüz Yüze Görüşme Prensibine Dayanır

Birçoğu sosyal medya hesaplarını yaptıkları işin etkinliğini artırmak ve yeni hastalar kazanmak için geliştirmedi. Fakat hastaların veya müşterilerin sosyal medyada sağlıkla ilgili daha fazla bilgi talep etmesi ve sağlıklı yaşam arayışıyla bu durum değişti ve sağlık uzmanları yavaş yavaş tüketicinin talebine cevap verecek sosyal medya hesapları oluşturmaya başladılar. Bu artan talebe rağmen sağlık profesyonelleri hala hastalarıyla veya müşterileriyle yüz yüz görüşmeyi daha güvenilir bulmaktadır.

2. Uzmanlık Belgeleri Var

Sağlık ve Sağlıklı Yaşam Influencer’larının çoğunun saygın kurumlardan aldıkları uzmanlık belgeleri vardır. Bu uzmanlık belgeleri onlara belli ahlaki sorumluluklar ve profesyonel standartlar getirir. Dolayısıyla diğer Influencer’ların aksine kitlelere tıbbi tavsiye verme konusunda hukuki kısıtlamalar ve yaptırımlar yüzünden bazı çekinceleri vardır.

3. Tavsiyeleri Birinin Hayatını Değiştirebilir

Hiçbir şey bir insanın sağlığından daha önemli değildir. Bir sağlık uzmanının bir hastaya yaptığı tavsiye, o kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Bazı hastalıkların teşhisi uzun bir zamanda konur ve tedavi edilir; Diyabet, obezite, hipertansiyon ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarla ilgili sosyal medyada tavsiye vermek içinden çıkılmaz sonuçlara götürebilir. Yine de hastalar tedavilere ayak uydurmak ve iyileşmek için yüksek motivasyona ihtiyaç duyarlar. Bu motivasyonun en büyük kaynağı da doktorlarların tavsiyelerdir.

4. Micro Influencer Olmaları Muhtemel

Sosyal medyada uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri bile hala moda ve eğlence gibi kategorilerdeki Influencer’lar kadar geniş sosyal ağlara sahip değillerdir. Çoğu 1B-5B aralığında takipçi sayısına sahip mikro Influencer’lardır. Macro Influencer’lar için bu rakam 10B-100B arasındadır ve çok azı 500B-1M+ takipçi sayılarına ulaşır. Bu durum diğer kategorilerden farklı olarak, sağlık alanında yapılacak bir Influencer Marketing kampanyası için daha fazla Influencer kullanımına sebep olur. Buna rağmen markalar mikro Influencer kampanyalarından elde ettikleri sonuçları daha etkili ve başarılı buluyor.

5. Sağlık Mevzuatları

Sağlık mevzuatının, sağlık ürünlerinin sosyal medyadaki reklamları için çeşitli kısıtlamaları vardır. Sağlık uzmanlarının ve sağlık alanındaki markaların bu düzenlemelere ve çeşitli etik standartlara uyması beklenir. Tüketicilerin değişen beklenti ve taleplerine göre sağlık kategorisindeki markalar Influencer Marketing kampanyalarını yeni stratejilerle geliştirecektir. Bununla birlikte, Influencer Marketing’in sağlık profesyonellerinin inandıkları, güvenilir ve özgün bir mesajı olan markaların mesajlarını tüketiciye iletmek için büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz.

Bizimle İletişime Geçin