Virüs Kaygısını Kontrol Etmek için Etkili 5 Yöntem
Virüs korkusu ve kaygısı ile nasıl baş edilir? Sakinleşmek için neler yapılabilir? Uzmanımız Psikolog Beyhan Budak virüs kaygısını yönetebilmek için etkili 5 yöntemi Youtube hesabında bir video ile paylaştı.
Psikolojik boyutlarıyla Koronavirüs’ün insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan Psikolog Beyhan Budak virüsün fiziksel etkisinden çok psikolojik etkilerinin insanları zor duruma soktuğunu anlatıyor.
Sakin kalmak ve psikolojik sağlığımızı korumak adına Budak bazı önerilerde bulunuyor;
Öncelikle kaygı seviyemize dikkat etmemiz gerektiğini anlatan Beyhan Budak, kaygının bizi tehlikelere karşı tetikte olmamızı sağladığını fakat fazla kaygının vücudumuzda stres hormonunu artırdığını, gergin hissetmemize sebep olduğunu söylüyor.
İnsan kaygı altında olduğu zaman, karşı karşıya kaldığı tehlikeye karşı bilgi sahibi olmak ister. Neler yapmak gerekiyor sorusunu cevaplamak insanı rahatlar fakat fazla bilgiye maruz kalmak kaygı seviyesini artırır ve bu durumda kendini belirsizlik içinde bulabilir.
Özellikle internet dünyasında okuduklarımızın doğruluğunu sorgulamamız ve her şeyi gerçek olarak kabul etmememiz gerektiğini belirten Budak, bu yüzden güvenilir kaynaklardan haber alınması gerektiğinin altını çiziyor.
İnsan yoğun bir kaygı yaşadığı zaman hep bir şeyleri eksik yaptığına inanır, bu durumda panik yaşamasına sebep olur. Böylece kişi kendini kötü hisseder. Bu durumlarda kendimize şu iki soruyu sormamız gerektiğini belirtiyor uzmanımız; “Yapmam gerekenler şeyler nelerdir?” ve “Yapmam gerekenleri yaptım mı?”
Elimizden geldiği kadar normal rutinlerimizi bozmadan yaşamamız gerektiğini belirten Beyhan Budak, hayatımızın normal alanlarına odaklanmamız gerektiğini belirtiyor, evde kalsak bile zamanımızı kendimizi ruhumuzu zenginleştirecek şeyler bulmamızı öneriyor. Bu zamanı kendimize odaklanmak için bir fırsat olarak görmemizi tavsiye ediyor.